Intensywnie czerwony, mocno buraczany.
Na wywarze z suszonych grzybów.
Z dodatkiem majeranku.
Znakomity z uszkami czy krokietami.
Smak i aromat polskiej Wigilii Bożego Narodzenia.
Składniki:
- 2,5 kg czerwonych buraków;
- 3 litry zimnej wody + 1 litr wody do ugotowania grzybów.
- 500 ml wywaru z suszonych grzybów;
- 50 g suszonych grzybów;
- 1 liść laurowy;
- 4 ziarna pieprzu;
- 1,5 łyżki soli;
- 2,5 łyżki białego cukru;
- 4 ziarna ziela angielskiego;
- 3 - 4 łyżki octu spirytusowego;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 łyżka majeranku.
Sposób przygotowania:
- Grzyby umyć pod bieżącą, zimną wodą. Włożyć do garnka, zalać 1 litrem zimnej wody i ugotować. Po ugotowaniu wywar przecedzić, nie wylewać - powinno go być około 500 ml.
- Buraki obrać, umyć, pokroić na kawałki.
- Do dużego garnka, w którym będzie gotowany barszcz, włożyć pokrojone buraki, dodać sól, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, obrane i zmiażdżone ręką/nożem ząbki czosnku i zalać 3 litrami zimnej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 30 - 40 minut.
- Po tym czasie dodać cukier, ocet, majeranek i gotować przez kolejne 10 minut.
- Następnie dodać 500 ml wywaru z gotowania suszonych grzybów, zagotować zupę i odstawić z ognia.
- Pozostawić na całą noc, aby barszcz nabrał koloru.
- Następnego dnia barszcz przecedzić, podgrzać, ale nie zagotowywać, bo starci kolor, ewentualnie przyprawić jeszcze solą, cukrem lub octem.
- Barszcz podawać ciepły z uszkami i/lub ugotowaną fasolą lub krokietami. Ja podałam z uszkami z pieczarkami.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanego przepisu wychodzi, po przecedzeniu, około 2,5 - 3 litrów barszczu.
- Ugotowanego barszczu, gdy jest podgrzewany przed podaniem, nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może starcić kolor. Należy go jedynie podgrzać na małym ogniu.
- Podczas gotowania barszczu zupy nie należy przykrywać przykrywką, gdyż może stracić kolor.
- Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów.
- Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażane, surówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem.
- Z dodatku octu radziłabym nie rezygnować, bo zapewnia zupie piękny kolor. Można natomiast zmniejszyć jego ilość.
- Ugotowane grzyby można wykorzystać do farszu do uszek czy pierogów.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Przepraszm, ze tak pisze tutaj w komentarzach, jakby co to prosze usunac. Naszla mnie taka mysl czytajac o Pani synku aby sie spytac czy byliscie juz na Mszy Sw. z prosba o uzdrowienie. Wspaniala rzecz!. Pozdrawiam, Basia
OdpowiedzUsuńNie ma za co przepraszać. Chodzimy na takie mszy, jeśli tylko mamy taką możliwość.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam,
G.M.