Podsmażone na maśle: cebula, czosnek i bób.
Aromatyczny, drobno posiekany koperek.
I złociste, chrupiące grzanki.
Sezon na bób otwarty.
Zapraszam!
Składniki:
- 500 g bobu;
- 1 duża, biała cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- 50 g masła;
- 1/2 pęczka koperku /+ do posypania po wierzchu - opcjonalnie/;
- 50 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej wody + 1 płaska łyżka przyprawy do zup - vegety);
- 1/2 łyżki majeranku;
- Sól;
- Pieprz;
- 4 kromki chleba (około 150 g).
Sposób przygotowania:
- Bób ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Wystudzić. Obrać ze skórki.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Koperek drobno posiekać.
- W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło. Na gorące masło wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać.
- Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać obrany bób i chwilę razem podsmażać.
- Podsmażone warzywa zalać bulionem i gotować razem przez około 10 minut - starając się lekko rozgotować bób.
- Następnie dodać pieprz, majeranek, sól i drobno posiekany koperek. Wymieszać.
- Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę zupy i dokładnie wymieszać.
- Zupę zestawić z ognia. Dodać zahartowaną śmietanę i wymieszać.
- Kromki chleba pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na suchej patelni (tj. bez dodatku tłuszczu), aż staną się złociste i chrupiące.
- Zupę podawać gorącą, z grzankami, ewentulanie oprószoną koperkiem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 1,25 litra zupy.
- Zupę można zblendować i podawać jako zupę krem z bobu z grzankami.
- Z dodatku koperku można zrezygnować, a ilość czosnku dostosować do własnego smaku.
- Zamiast grzanek do zupy można ugotować ziemniaki lub makaron.
- Można użyć kupnych grzanek lub groszku ptysiowego.
- Śmietanę można zastąpić serkiem topnionym o smaku śmietankowym (ok. 50 g) lub jogurtem naturalnym.
- Można użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego bobu.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz