czwartek, 24 lipca 2014

Sałatka kalafiorowa z kukurydzą i czosnkiem

Sałatka kalafiorowa z kukurydzą i czosnkiem...
Chrupiące różyczki kalafiora.
Słodkie ziarna kukurydzy.
Aromatyczny, drobno posiekany koperek.
Oblane sosem czosnkowym na bazie majonezu i śmietany.
Pachnąca, smaczna i tania.
Polecam!
 Składniki:
  1. 1 średni kalafior (waga około 500 g);
  2. Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g);
  3. Pęczek koperku;
  4. 2 ząbki czosnku;
  5. 4 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  6. 4 czubate łyżki majonezu;
  7. Sól;
  8. Pieprz.























Sposób przygotowania:
  1. Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki.
  2. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do kalafiora. Wymieszać.
  3. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  4. Czosnek obrać, przecisnać przez praskę. Dodać do sałatki. Wymieszać.
  5. Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.
  6. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  7. Odstawić do lodówki na minimum 2 - 3 godziny w celu przegryzienia się składników.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. W tej surówce kalafior powinien pozostać surowy. Jednak jeśli ktoś nie lubi smaku surowego kalafiora może go ugotować al dente lub sparzyć wrzątkiem.
  2. Do sałatki, w celu wzbogacenia jej smaku, można dodać odrobinę soku z cytryny, musztardy lub starty żółty ser czy podsmażone pieczarki i szczypiorek.
  3. Ilość czosnku w sałatce można dowolnie zmniejszać lub zwiększać.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.


2 komentarze :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >