Chrupiące różyczki kalafiora.
Słodkie ziarna kukurydzy.
Aromatyczny, drobno posiekany koperek.
Oblane sosem czosnkowym na bazie majonezu i śmietany.
Pachnąca, smaczna i tania.
Polecam!
Składniki:
- 1 średni kalafior (waga około 500 g);
- Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odcedzeniu 285 g);
- Pęczek koperku;
- 2 ząbki czosnku;
- 4 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 4 czubate łyżki majonezu;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki.
- Kukurydzę odcedzić z zalewy. Dodać do kalafiora. Wymieszać.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Czosnek obrać, przecisnać przez praskę. Dodać do sałatki. Wymieszać.
- Do sałatki dodać majonez i śmietanę. Wymieszać.
- Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Odstawić do lodówki na minimum 2 - 3 godziny w celu przegryzienia się składników.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- W tej surówce kalafior powinien pozostać surowy. Jednak jeśli ktoś nie lubi smaku surowego kalafiora może go ugotować al dente lub sparzyć wrzątkiem.
- Do sałatki, w celu wzbogacenia jej smaku, można dodać odrobinę soku z cytryny, musztardy lub starty żółty ser czy podsmażone pieczarki i szczypiorek.
- Ilość czosnku w sałatce można dowolnie zmniejszać lub zwiększać.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńpozdrowienia do Meresanch :)
:-) Również serdecznie pozdrawiam.
Usuń