Pyszne i nie wymagające dużo pracy.
Z dodatkiem soczystych truskawek.
Posmarowane po wierzchu białą czekoladą.
Proste, szybkie i niedrogie.
Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 250 ml maślanki;
- 1/2 szklanki białego cukru;
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 3 duże jaja;
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 szklanki oleju;
- Aromat waniliowy (buteleczka 10 ml).
Owoce:
- 350 g truskawek;
- Opakowanie kisielu truskawkowego (77 g).
Dodatkowo:
- 100 g białej czekolady;
- Bułka tarta do obsypania formy;
- Tłuszcz do wysmarowania formy.
Sposób przygotowania:
- Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać maślankę i olej. Wbić jaja. Dodać aromat. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać (ja mieszam mikserem przy pomocy mieszadła, ale można również łyżką). Ciasto jest dość gęste.
- Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blachy wylać ciasto.
- Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, przekroić na pół. Do truskawek dodać kisiel w proszku. Dokładnie wymieszać.
- Na ciasto wyłożyć połówki truskawek (najlepiej cięciem do góry).
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 - 50 minut.
- Czekoladę połamać na kosteczki.
- Na upieczone, gorące ciasto wyłożyć kosteczki białej czekolady. Gdy czekolada się roztopi wystarczy ją rozsmarować pędzelkiem po cieście.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na blachę o wymiarach 35 x 24 cm.
- Truskawki można zastąpić innymi, świeżymi owocami, białą czekoladę - mleczną i/lub deserową, a kisiel truskawkowy innym smakiem.
- Szklanka = 250 ml.
- Kisiel można zastąpić mąką ziemniaczaną lub budyniem.
- Kisiel w owocach ma pozostać w proszku, nie należy go rozpuszczać.
- Obtoczenie owoców w kisielu zapobiega ich nadmiernemu opadaniu na dno i powstawaniu zakalca - budyń wypije nadmiar soku z owoców.
Niby prosty placek, jednak ta biała czekolada zmienia wszystko. Do kawy idealne :)
OdpowiedzUsuńProste ciasta są najlepsze ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńI wygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuń