Idealnie chrupkie i złociste.
Delikatnie pachnące kuminem.
Podane z guacamole i salsą pomidorową.
Posypane posiekaną papryczką chili i selerem naciowym.
Idealne na spotkanie z przyjaciółmi czy domowy seans filmowy.
Polecam!
Składniki:
- 100 g mąki kukurydzianej;
- 100 g mąki pszennej;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu);
- 1 łyżeczka ostrej papryki;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- 1/2 łyżeczki kurkumy;
- Szczypta pieprzu;
- 4 łyżki oleju;
- 150 g wody.
Dodatkowo do posypania po wierzchu - opcjonalnie:
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać obie mąki i wszystkie przyprawy (tj. sól, kumin, słodką i ostrą paprykę, pieprz i kurkumę). Wymieszać.
- Do rondelka wlać wodę wraz z olejem i doprowadzić do wrzenia.
- Gorącą wodę z olejem wlać do miski z mąkami i przyprawami. Wymieszać dokładnie łyżką.
- Gdy ciasto nie będzie już paliło (od gorącej wody) w ręce uformułować kulę i odstawić do przestygnięcia. Ciasto powinno przypominać ciasto pierogowe.
- Wystudzone ciasto rozwałkować, na oprósznej mąką stolnicy, na placek o grubości 1 mm.
- Z rozwałkowanego ciasta powycinać trójkąty.
- Trójkąty ciasta układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Nachos piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 8 - 10 minut.
- Wystudzić na kratce.
- W międzyczasie umyć i osuszyć chili i łodygę selera naciowego. Papryczkę oczyścić z nasion i pokroić w półplasterki, łodygę selera obrać i pokroić.
- Wystudzone nachosy posypać pokrojoną chili i selerem.
- Podawać zapieczone z żółtym serem, z guacamole lub/i salsą pomidorową.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Nachos można podawać zarówno ciepłe jak i zimne.
- Ja podałam z guacamole i salsą pomidorową, a na stole postawiłam dodatkowo obrane łodygi selera naciowego do maczania w sosach.
- Nachos można także po upieczeniu oprószyć i zapiec z startym, żółtym serem.
Źródło przepisu: Słodkie Słone.
Wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuń