Rozpływająca się w ustach cukinia.
Papryki w trzech kolorach.
Mnóstwo pomidorów.
I cebula.
Proste, smaczne i łatwe danie.
Zapraszam!
Składniki:
- 4 małe cukienie (o łącznej wadze około 1,25 kg);
- 3 duże papryki (czerwona, zielona i żółta);
- 0,5 kg cebuli;
- 1 kg pomidorów;
- 2 ostre papryczki (zielona i czerwona);
- 250 ml gorącej wody;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
- 125 ml oleju do smażenia;
- Sól;
- Pieprz.
- Cukinie umyć, osuszyć, obrać, z większych wydrążyć nasiona i pokroić w grubą kostkę.
- Papryki umyć, osuszyć, wydrążyć z pestek i pokroić w drobną kostę.
- Ostre papryczki, umyć, osuszyć, wydrążyć z 3/4 pestek (jeśli ktoś woli pikantne dania, pozostawić pestki) i drobno posiekać.
- Cebule obrać, posiekać w pióra.
- Pomidory włożyć do miski, zalać wrzątkiem (tak, aby zakrył wszystkie pomidory), pozostawić na 10 minut, po czym wylać wodę, a pomidory obrać ze skóry i pokroić w ósemki.
- W dużym garnku (u mnie 5-litrowy) rozgrzać olej.
- Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w kostkę cukinie. Chwilę podsmażać (około 2 minuty) mieszając co chwilę, następnie wlać 250 ml gorącej wody i dusić pod przykryciem, co jakiś czas mieszając przez około 15 - 20 minut.
- Następnie dodać pokrojoną paprykę i ostre papryczki, wymieszać z cukinią, przykryć pokrywką i dusić, co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut.
- Dodać pokrojoną cebulę. Posolić. Wymieszać. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Po tym czasie dodać obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Całość wymieszać i dusić (już bez przykrycia), co jakiś czas mieszając, aż pomidory całkowicie się rozpadną, wszystkie warzywa będą miękkie, a część soków wyparuje.
- Na koniec dodać słodką i ostrą paprykę w proszku oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać z pieczywem lub ziemniakami.
SMACZNEGO!
- Z dodatku ostrych papryczek czy ostrej papryki w proszku można zrezygnować całkowicie lub zastąpić większą ilością słodkiej papryki w proszku.
- Leczo należy regularnie mieszać, aby się nie przypaliło.
- Do lecza można dodać 0,5 kg pokrojonych w plasterki pieczarek i/lub podsmażoną na patelni i pokrojoną w kostkę dobrej jakości kiełbasę (np. węgierską, paprykową). Wówczas olej można zastąpić smalcem (około 125g).
- Papryki mogą być jednego koloru.
U mnie jutro też będzie leczo:)
OdpowiedzUsuńNazwa Twojego bloga jest trafiona w 10! Leczo pierwsza klasa ;)
OdpowiedzUsuńsuper leczo
OdpowiedzUsuń