środa, 21 sierpnia 2013

Zupa krem z pomidorów z ryżem

Zupa krem z pomidorów z ryżem...
Soczyste, czerwone pomidory.
Świeże jarzyny.
I ryż.
Gęsta, pyszna, pożywna.
Polecam!

Składniki:
  1. 1,5 kg pomidorów;
  2. 3 średnie marchewki;
  3. 1 średnia pietruszka;
  4. Biała część pora;
  5. 1/4 korzenia selera;
  6. 1,5 l zimnej wody;
  7. 200 g koncentratu pomidorowego;
  8. Sól;
  9. Pieprz;
  10. Natka pietruszki/pęczek szczypiorku;
  11. Ryż biały, długoziarnisty - 1/8 szklanki (tj. około 27,5g) ryżu na talerz.

Sposób przygotowania:
  1. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki.
  2. Jarzyny włożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa i zalać 1,5 l zimnej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, po czym doprowadzić bulion do wrzenia.
  3. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  4. Pomidory włożyć do miski, zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odlać wodę, a pomidory obrać ze skórki. Obrane pomidory drobno pokroić.
  5. Do wrzącego bulionu dodać obrane i pokrojone pomidory i gotować na średnim ogniu, aż pomidory staną się miękkie i zaczną się rozpadać. 
  6. Następnie zblendować zupę na gładką masę, dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać.
  7. Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem, oprószoną drobno posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
SMACZNEGO!


Uwagi do przepisu:
  1. Przyjmuje się, że 1/8 szklanki ryżu przed ugotowaniem to porcja do zupy dla dorosłej osoby. Szklanka ryżu liczy około 220 g.
  2. Ryż należy nakładać bezpośrednio na talerze.
  3. Do zupy można dodać ząbek czosnku lub zeszkloną na patelni drobno posiekaną cebulę.
  4. Z podanych proporcji wychodzi dość gęsta zupa krem. W celu jej rozrzedzenia należy zwiększyć ilość wody.

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >