Soczyste, czerwone pomidory.
Świeże jarzyny.
I ryż.
Gęsta, pyszna, pożywna.
Polecam!
Składniki:
- 1,5 kg pomidorów;
- 3 średnie marchewki;
- 1 średnia pietruszka;
- Biała część pora;
- 1/4 korzenia selera;
- 1,5 l zimnej wody;
- 200 g koncentratu pomidorowego;
- Sól;
- Pieprz;
- Natka pietruszki/pęczek szczypiorku;
- Ryż biały, długoziarnisty - 1/8 szklanki (tj. około 27,5g) ryżu na talerz.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w słupki.
- Jarzyny włożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa i zalać 1,5 l zimnej wody. Gotować na średnim ogniu przez około 20 minut, po czym doprowadzić bulion do wrzenia.
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Pomidory włożyć do miski, zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut. Po tym czasie odlać wodę, a pomidory obrać ze skórki. Obrane pomidory drobno pokroić.
- Do wrzącego bulionu dodać obrane i pokrojone pomidory i gotować na średnim ogniu, aż pomidory staną się miękkie i zaczną się rozpadać.
- Następnie zblendować zupę na gładką masę, dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać.
- Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem, oprószoną drobno posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
- Przyjmuje się, że 1/8 szklanki ryżu przed ugotowaniem to porcja do zupy dla dorosłej osoby. Szklanka ryżu liczy około 220 g.
- Ryż należy nakładać bezpośrednio na talerze.
- Do zupy można dodać ząbek czosnku lub zeszkloną na patelni drobno posiekaną cebulę.
- Z podanych proporcji wychodzi dość gęsta zupa krem. W celu jej rozrzedzenia należy zwiększyć ilość wody.
Jak ja uwielbiam zupy kremy:) A z pomidorów - poezja:)
OdpowiedzUsuń