Smaczny, armomatyczny ryż z dodatkiem cebuli, kminu, chili i kurkumy.
Idealny dodatek do dań kuchni indyjskiej.
Pycha!
Składniki:
- 250 g surowego ryżu basmati, co odpowiada 2 szklankom ugotowanego ryżu basmati;
- 2 łyżki oleju do smażenia;
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego;
- 1 duża cebula;
- 1/2 czerwonej papryczki chili;
- 1/2 łyżeczki chili w proszku;
- 1/4 łyżeczki kurkumy;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 4 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Chili umyć, oczyścić z pestek (lub nie, jeśli ktoś woli pikantniejsze dania) i drobno posiekać.
- Na dużej patelni lub woku rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić kmin, chwilę podsmażyć i dodać posiekanką cebulę. Całość osolić i podsmażać, aż do zeszklenia cebuli.
- Następnie dodać ugotowany ryż, posiekane chili, chili w proszku, wodę i kurkumę. Całość wymieszać i smażyć razem jeszcze przez kilka minut.
- Podawać z daniami kuchni indyjskiej (u mnie z Butter Chicken).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch dorosłych osób i jednego, małego dziecka.
- Ryż można podać przybrany posiekaną kolendrą.
- Z dodatku chili można zrezygnować, lub czerwone zastąpić całym zielonym.
Źródło przepisu: Indie na talerzu
Ryż jest extra
OdpowiedzUsuń