poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Ryż smażony po indyjsku

Ryż smażony po indyjsku...
Smaczny, armomatyczny ryż  z dodatkiem cebuli, kminu, chili i kurkumy.
Idealny dodatek do dań kuchni indyjskiej.
Pycha!
Składniki:
  1. 250 g surowego ryżu basmati, co odpowiada 2 szklankom ugotowanego ryżu basmati;
  2. 2 łyżki oleju do smażenia;
  3. 1 łyżeczka kminu rzymskiego;
  4. 1 duża cebula;
  5. 1/2 czerwonej papryczki chili;
  6. 1/2 łyżeczki chili w proszku;
  7. 1/4 łyżeczki kurkumy;
  8. 1/2 łyżeczki soli;
  9. 4 łyżki wody.

























Sposób przygotowania:
  1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Chili umyć, oczyścić z pestek (lub nie, jeśli ktoś woli pikantniejsze dania) i drobno posiekać.
  4. Na dużej patelni lub woku rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić kmin, chwilę podsmażyć i dodać posiekanką cebulę. Całość osolić i podsmażać, aż do zeszklenia cebuli.
  5. Następnie dodać ugotowany ryż, posiekane chili, chili w proszku, wodę i kurkumę. Całość wymieszać i smażyć razem jeszcze przez kilka minut.
  6. Podawać z daniami kuchni indyjskiej (u mnie z Butter Chicken).
SMACZNEGO!


























Uwagi do przepisu:
  1. Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch dorosłych osób i jednego, małego dziecka.
  2. Ryż można podać przybrany posiekaną kolendrą.
  3. Z dodatku chili można zrezygnować, lub czerwone zastąpić całym zielonym.
Źródło przepisu: Indie na talerzu


Kuchnia indyjska II

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >