Kruche, złociste ciasto.
Paprykowa, lekko pikantna kiełbasa.
Ziemniaki, cebula i mozzarella.
Pycha!
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej;
- 100 g margaryny;
- 1 żółtko;
- 50 ml wody.
Nadzienie:
- 250 g kiełbasy chorizo;
- 2 duże cebule;
- Duży ząbek czosnku;
- 100 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;
- 150 g startej mozzarelli;
- 500 g ziemniaków;
- 3 jaja;
- Sól;
- Pieprz;
- Łyżeczka słodkiej papryki w proszku.
Sposób przygotowania:
- Mąkę, sól i posiekaną, schłodzoną margarynę połączyć ze sobą siekając je nożem. Dodać żółtko, wodę i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
- Po upływie tego czasu, ciasto rozawłkować na oprószonej mąką stolnicy i delikatnie przełożyć do formy na tartę. Nadmiar ciasta usunąć za pomocą wałka. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać około 200 g grochu lub fasoli jako obciążenie. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 15 minut, po czym usunąć papier z grochem/fasolą i piec przez kolejne 5 minut. Podpieczone ciasto wystudzić.
- Kiełbasę obrać z osłonki i pokroić w plasterki.
- Cebule obrać, pkroić w pióra.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować na średnim ogniu przez około 15 minut. Odcedzić.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucić plasterki chorizo, chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną w pióra cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i całość podsmażać jeszcze przez około 10 minut. Lekko posolić i popieprzyć.
- W miseczce wymieszać ze sobą roztrzepane jaja, śmietanę, startą mozzarellę. Posolić i popieprzyć do smaku.
- Masę śmietanowo-serowo-jajeczną wylać na wystudzone ciasto. Położyć na nią chorizo z cebulą, na to plastry ziemniaków, a wierzch oprószyć słodką papryką w proszku.
- Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez 20 minut.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Kiełbasę chorizo można zastąpić węgierską kiełbasą paprykową lub inną dobrej jakości kiełbasą ( w tym ostatnim przypadku można dodać do usmażonej kiełbasy i cebuli dodatkową łyżeczkę słodkiej lub ostrej papryki w proszku).
- Mozzarellę można zastąpić starym żółtym serem np. gouda, a margarynę masłem.
- Ciasto dość ciężko się wałkuje. Można wałkować ciasto po kawałku i sklejać kawałki ciasta na blasze. Nie powinno to wpłynąć na jego stan po upieczeniu.
- Obciążenie ciasta grochem/fasolą ma na celu zapewnienie odpowiedniego kształtu ciasta podczas pieczenia.
Źródło przepisu: Obados na obiados.
Wspaniała tarta z dodatkiem ziemniaków, które również są psianką ;) Mam nadzieję, że dodasz ją także do akcji ;)
OdpowiedzUsuńDodam z miłą chęcią:-)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten przepis
OdpowiedzUsuń