Podłużne, pękate, ze złocistą skórką.
Pełne ziaren sezamu.
Niewielkie, idealne do Święconki.
Wesołego Alleluja!
Składniki:
- 650 g mąki pszennej;
- 6 łyżek ziaren sezamu;
- 2 łyżeczki soli;
- 2 łyżki oliwy/oleju;
- 425 ml ciepłej wody;
- 7 g suchych drożdży.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, ziarna sezamu, sól, drożdże i oliwę/olej. Następnie powoli dolewać wodę, stale wyrabiając ciasto mikserem. Po dodaniu wody wyrabiać ciasto mikserem jeszcze przez około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wszystkie te czynności można również wykonać ręcznie.
- Wyrobione ciasto przełożyć do miski dokładnie wysmarowanej oliwą/olejem. Ciasto posmarować oliwą/olejem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż do podwojenia objętości.
- Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść (ja w tym celu umieściłam w mikserze na 2 minuty), podzielić na 5 części, każdemu kawałkowi ciasta nadać owalny kształt i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej delikatnie mąką. Uformowane bochenki naciąć na górze nożyczkami, posypać mąką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby trochę podrosły.
- Chlebki piec w 200 stopniach (grzałka góra i dół, 3 półka) w przypadku piekarnika elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 40 - 50 minut, aż do zarumienienia. Dobrze upieczone chlebki wydają głuchy dźwięk, gdy postuka się w ich spód.
- Chlebki wystudzić na kratce.
SMACZNEJ ŚWIĘCONKI!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 5 małych bochenków chleba.
- Drożdże instant (suche) można zastąpić świeżymi. 7g drożdży instant to 25g drożdży świeżych.
- W przypadku użycia drożdży świeżych, nie ma konieczności ich rozrabiania. Wystarczy je pokruszyć i tak jak drożdże instant wrzucić do miski.
- Ziarna sezamu można zastąpić innymi, ulubionymi dodatkami np. pestkami dyni, ziarnami słoneczniku, prażoną cebulką, kminkiem, czerwoną papryką w proszku, itp.
- W przypadku przygotowywania chlebków miksrem, należy użyć haka do ciasta drożdżowego.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz