Delikatnie wilgotne, puszste i mięciutkie.
Oblane słodkim, białym lukrem.
Niezastąpione w wielkanocnym koszyczku.
Wesołych Świąt i smakowitej Święconki!
Składniki:
- 4 jaja;
- 1 szklanka białego cukru;
- 1 szklanka mąki pszennej, w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
- Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 2,5 łyżki majonezu;
- Margaryna do wysmarowania foremek na babeczki.
Lukier:
- 1 białko jaja kurzego;
- 150 g cukru pudru;
- Sok wyciśnięty z jednej cytryny;
- Ozdoby cukiernicze - opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
- Odmierzyć szklankę mąki pszennej, odsypać z niej 3 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Wymieszać obie mąki.
- Jaja ubić mikserem wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
- Do ubitych jajek, stale miksując, dodawać powoli mąkę, następnie proszek do pieczenia, a na końcu majonez. Dokładnie wszystko wymieszać mikserem.
- Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonych foremek na babeczki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 40 minut. Wystudzić. Wyjąć z foremek.
- W międzyczasie przygotować lukier. Białko wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny ubić mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Wystudzone babeczki polać lukrem i oprószyć ozdobami cukierniczymi.
SMACZNEJ ŚWIĘCONKI!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi 6 małych babeczek o śerdnicy podstawy 11 cm.
- Lukier można zastąpić polewą czekoladową.
- Do 2/3 ciasta można dodać 2 łyżeczki kakao i wykonać babeczki marmurkowe.
- Majonezu nie czuć w cieście. Zastąpuje on margarynę czy olej.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Majonezowej jeszcze nie jadłam, muszę kiedyś wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuń