Białe różyczki kalafiora. Krążki pora.
Wiórki marchewki, pietruszki i selera.
I mnóstwo aromatycznego koperku.
Pycha!
Składniki:
- 1 mały kalafior;
- 4 średnie ziemniaki;
- 1 średnia marchewka;
- 1 pietruszka;
- 1/4 korzenia selera;
- 1/2 białej części pora;
- 2 litry zimnej wody + 125 ml wody do wymieszania z mąką;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 1 czubata łyżeczka masła;
- Pęczek koperku;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup;
- Sól;
- Pieprz.
- Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki.
- Ziemniaki obrać pokroić w kostkę.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz krążki pora. Dodać czubatą łyżeczkę masła. Zalać 500 ml zimnej wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.
- Po tym czasie dodać różyczki kalafiora i dolać 1,5 litra zimnej wody. Dodać przyprawę do zupy.
- Gdy kalafior będzie już półtwardy dodać ziemniaki i posiekany koperek i gotować do miękkości warzyw.
- Łyżkę mąki wymieszać z 125 ml zimnej wody i stale mieszając zupę, powoli dolewać do ugotowanej zupy.
- Śmietanę wlać do miseczki. Dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do zupy, wymieszać i zestawić z ognia.
- Zupę przyprawić solą i pieprzem.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzą około 3 litry zupy.
- Należy uważać, aby nie rozgotować kalafiora. W przypadku, gdy to nastąpi, zupa będzie nadal pyszna w smaku, tylko nie będą w niej pływały całe różyczki kalafiora.
- Zupa ma bardzo delikatny i kremowy smak.
- Do przygotowania zupy można użyć świeżego jak i mrożonego kalafiora.
Bardzo apetyczne zdjęcia! Pewnie zupa też jest smaczna. :)
OdpowiedzUsuńApetycznie tylko na zdjęciu a w rzeczywistości to jest inaczej
OdpowiedzUsuń