Miękki chleb pszenny ze złocistą, chrupiącą skórką.
Przygotowany na bazie zakwasu na żur.
Z dużą ilością ziaren.
Najlepszy, domowy!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej;
- 25 g świeżych drożdży;
- 125 ml zakwasu żurkowego (domowego lub kupnego);
- 250 ml letniej wody;
- 1/2 łyżki soli;
- 1 łyżka słoneczniku + odrobina do posypania po wierzchu;
- 1 łyżka pestek dyni + odrobina do posypania po wierzchu;
- 1 łyżka ziaren siemienia lnianego + odrobina do posypania po wierzchu.
Sposób przygotowania:
- Wieczorem, dnia poprzedzającego dzień pieczenia chleba, przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 250 ml letniej wody i około 5 czubatych łyżek mąki (zaczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i wymieszać. Zaczyn przykryć czystą ściereczką i pozostawić do rana.
- Następnego dnia rano, do zaczynu dolać zakwas żurkowy, dodać sól, ziarna słonecznika, siemienia lnianego, pestki dyni i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto (ja wsypuję wszystkie składnkiki do misy od robota kuchennego i wyrabiam ciasto hakiem do ciast drożdżowego).
- Wyrobione ciasto przełożyć do misy (ja pozostawiam w misce od robota kuchennego), przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczemi i obsypanej obficie otrębami) i ponownie pozostawić do podrośnięcia na około 10 minut.
- Podrośnięty chleb skropić zimną wodą po wierzchu, posypać ziarnami i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 - 60 minut (ja piekłam równe 45 minut).
- Upieczony chleb wyjąć z foremki, zdjąć papier. Jeszcze ciepły chleb skropić zimną wodą i zawinąć w czystą ściereczkę.
- Chleb przechowywać owinięty w czystą ściereczkę lub w specjalnym woreczku na chleb (jak u mnie na zdjęciu).
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 26x12 cm.
- Ciasta na chleb nie należy zbyt długo wyrabiać, gdyż chleb może stać się gliniasty.
- Ilość i rodzaj ziaren można dowolnie modyfikować. Można także zrezygnować z ich dodatku.
- Rodzaj mąki można dowolnie zmieniać, można użyć żytniej, pszennej razowej czy orkiszowej, przy czym początkujący piekarze powinni piec chleb z przewagą mąki pszennej, gdyż łatwiej wyrasta.
- Można użyć domowego zakwasu na żurek jak również użyć kupnego.
- Zakwas żurkowy można zastąpić kefirem lub maślanką, lecz zmieni to smak chleba.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz