Delikatna, jasnozielona zupa z kawałeczkami rozdrobnionego szpinaku.
Z dodatkiem jajek i tłuczonych ziemniaków.
Aromatyczna i pyszna!
Smacznego!
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku (brykiet lub rozdrobniony);
- 2 średnie marchewki;
- 1 mała pietruszka;
- 1/4 korzenia selera;
- 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 3 ząbki czosnku;
- 1,5 litra zimnej wody;
- Sól;
- Pieprz.
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:- Marchewki, pietruszkę i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić starte marchewki, pietruszkę i seler. Zalać 1,5 litra zimnej wody, dodać łyżkę przyprawy do zup i gotować na średnim ogniu przez około 30 minut, po czym zagotować.
- Następnie, do bulgoczącego bulionu, dodać zamrożony szpinak i gotować, aż szpinak się całkowicie rozmrozi, a zupa ponownie zagotuje.
- Ugotowaną zupę przyprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Zupę zdjąć z ognia.
- Do miseczki wlać śmietanę, dodać chochlę zupy i wymieszać. Tak zaprawioną śmietanę dodać do zupy i wymieszać.
- Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę zeszklić na maśle na złoty kolor.
- Jaja ugotować na twardo, pokroić na połówki.
- Na talerze nakładać ziemniaki, połówki jajek i nalewać zupę. Ziemniaki oprószyć podsmażoną cebulą.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi około 1,5 - 2 litry zupy.
- Zupa posiada kawałki rozdrobnionego szpinaku, których nie widać na zdjęciach, gdyż opadły na dno talerza.
- Do zupy można użyć szpinaku w brykiecie lub rozdrobnionego. Nie należy go rozmrażać. Gorący bulion szybko go rozmrozi.
- Po dodaniu szpinaku do zupy należy uważać, aby zupa nie wykipiała.
- Ziemniaki można także pokroić w kostkę i ugotować razem z jarzynami w zupie, przed dodaniem szpinaku.
- Do zupy można dodać trochę soku z cytryny, będzie wówczas przypominała w smaku zupę szczawiową.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
WYGLĄDA APETYCZNIE!
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM SERDECZNIE TEŻ DO SIEBIE NA WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
Super zupa, ja nie stosowałem masła i cebuki do ziemniaków, pycha ��
OdpowiedzUsuń