Prosty w wykonaniu, lekko wilgotny, długo zachowujący świeżość.
Pieczony na bazie połączenia mąki żytniej razowej i pszennej.
Na zakwasie żurkowym. Pełen ziaren. Łatwy w krojeniu.
Pycha!
Składniki:
- 250 ml zakwasu żurkowego (domowego lub kupnego);
- 250 ml letniej wody;
- 2 łyżeczki soli;
- 1 szklanka mąki żytniej razowej;
- 2 łyżki ziaren zmielonego siemienia lnianego - ja nie dałam;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- Opakowanie drożdży instant (7g) lub 25 g świeżych drożdży;
- 2 łyżki ziaren siemienia lnianego;
- 2 łyżki otrębów żytnich;
- 1 szklanka ziaren słonecznika;
- 2 łyżki oleju.
Sposób przygotowania:
- Do miski (u mnie od miksera) lub na stolnicę wsypać/wysypać składniki w wymienionej w przepisie kolejności - zaczynając od zakwasu, a kończąc na oleju i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Zagniecione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę wyrobić (odpowietrzyć) i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami keksówki, przykryć czystą ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut.
- Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni (termoobieg, 3 półka) i piec przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez kolejne 30 minut.
- Upieczony chleb, jeszcze gorący, skropić zimną wodą i zawinąć w czystą ściereczkę.
- Przechowywać zawinięty w czystą ściereczkę.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Jest to przepis na keksówkę o wymiarach 26x12 cm.
- Ilość i rodzaj ziaren można dowolnie modyfikować. Można także zrezygnować z ich dodatku.
- Można użyć domowego zakwasu na żurek jak również użyć kupnego.
- Zakwas żurkowy można zastąpić kefirem lub maślanką, lecz zmieni to smak chleba.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
to najlepszy chleb jaki do tej pory upiekłam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że chleb smakował:-)
UsuńPozdrawiam serdecznie,
G.M.