Drobno poszatkowane kawałki kapusty. Półplasterki pora.
Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka.
A całość oblepiona majonezowym, słodko-kwaśnym sosem.
Pychotka!
Składniki:
- Kapusta pekińska o wadze około 500 g;
- 2 średnie marchewki;
- Biała część dużego pora;
- 2 średnie jabłka;
- Sól;
- Pieprz.
Sos:
- 1,5 łyżki octu spirytusowego 10%;
- 2 łyżki białego cukru;
- 2 łyzki jasnego sosu sojowego;
- 1 ząbek czosnku;
- 1/2 łyżeczki oleju;
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne;
- 250 ml majonezu.
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
- Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie półplastreki. Dodać do poszatkowanej kapusty. Wymieszać.
- Marchewki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty wymieszać.
- Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do surówki. Wymieszać.
- Wszystkie składniki sosu dobrze ze sobą wymieszać.
- Sos dodać do surówki. Wymieszać.
- Surówkę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Widoczna na zdjęciach surówka została wykonana z 1/2 składników.
- Ocet spirytusowy 10% można zastąpić 3 łyżkami octu 5% lub octu ryżowego.
- Najlepszym olejem jest olej sezamowy. Ja z braku takiego użyłam rzepakowego.
- Surówka idealnie pasuje do potraw z ryb czy mięs.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz