poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej

Azjatycka surówka z kapusty pekińskiej...
Drobno poszatkowane kawałki kapusty. Półplasterki pora.
Wiórki chrupiącej marchewki i soczystego jabłka.
A całość oblepiona majonezowym, słodko-kwaśnym sosem.
Pychotka!

Składniki:
  1. Kapusta pekińska o wadze około 500 g;
  2. 2 średnie marchewki;
  3. Biała część dużego pora;
  4. 2 średnie jabłka;
  5. Sól;
  6. Pieprz.
Sos:
  1. 1,5 łyżki octu spirytusowego 10%;
  2. 2 łyżki białego cukru;
  3. 2 łyzki jasnego sosu sojowego;
  4. 1 ząbek czosnku;
  5. 1/2 łyżeczki oleju;
  6. 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne;
  7. 250 ml majonezu.
























Sposób przygotowania:
  1. Kapustę umyć, osuszyć, drobno poszatkować.
  2. Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie półplastreki. Dodać do poszatkowanej kapusty. Wymieszać.
  3. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty wymieszać.
  4. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do surówki. Wymieszać.
  5. Wszystkie składniki sosu dobrze ze sobą wymieszać.
  6. Sos dodać do surówki. Wymieszać.
  7. Surówkę przyprawić solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!

























Uwagi do przepisu:
  1. Widoczna na zdjęciach surówka została wykonana z 1/2 składników.
  2. Ocet spirytusowy 10% można zastąpić 3 łyżkami octu 5% lub octu ryżowego.
  3. Najlepszym olejem jest olej sezamowy. Ja z braku takiego użyłam rzepakowego.
  4. Surówka idealnie pasuje do potraw z ryb czy mięs.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.



























Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >