Lekko wilgotna, dość słodka.
Polana mleczną czekoladą.
Łatwa do zrobienia i pyszna w smaku.
Zapraszam! Komu kawałek?
Składniki:
- 250 g mąki pszennej;
- 2 jaja;
- 1 szklanka białego cukru;
- 1 szklanka mleka;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- Opakowanie cukru wanilinowego (waga 16 g);
- 50 g margaryny;
- 75 g bakalii + mąka do ich oprószenia;
- Szczypta soli.
Polewa czekoladowa:
- 75 g mlecznej czekolady;
- 3 czubate łyżeczki margaryny;
- Ozdoby cukiernicze - opcjonalnie.
Dodatkowo:
- Margaryna do wysmarowania formy;
- Bułka tarta do obsypania formy na babkę.
Spoób przygotowania:
- Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i wymieszać.
- Margarynę rozpuścić w rondelku lub w mikrofalówce. Lekko przestudzić.
- Do drugiej miski (u mnie od robota kuchennego) wbić jaja, dodać cukier i ubić mikserem na puszystą masę.
- Do masy jajecznej, stale miksując na wolnych obrotach, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, powoli wlać mleko, dodać cukier wanilinowy, szczyptę soli i na końcu rozpuszczoną, letnią margarynę.
- Bakalie oprószyć w mące, dodać do ciasta i lekko wymieszać (mikserem lub łyżką).
- Formę na babkę wysmarować margaryną i dokładnie oprószyć bułką tartą.
- Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 45 minut.
- Upieczoną babkę wystudzić i wyjąć z formy.
- W międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej tj. czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do szklanej miseczki. Dodać 3 łyżeczki margaryny. Miseczkę położyć na rondelek z gotującą się wodą i rozpuszczać czekoladę stale mieszając. Rozpuszczoną czekoladę lekko przestudzić.
- Wystudzoną babkę polać rozpuszczoną czekoladą i posypać ozdobami cukireniczymi.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Z podanych składników wychodzi dość mała (niska) babka z formy z kominem.
- Kąpiel wodna polega na tym, że nalewa się wodę do rondelka i gotuje. Na rondelek kładzie się szklaną miskę z czekoladą i margaryną i miesza. Czekolada roztapia się na parze, inaczej by się przypaliła.
- Oprószenie bakalii mąką zapobiega ich opadnięciu na dno ciasta podczas pieczenia. Można użyć dowolnego rodzaju bakalii o łącznej wadze 75 g - rodzynek, żurawiny, kandyzowanego ananasa czy wiórków kokosowych itp.
- Babkę można, zamiast polewy czekoladowej, polać lukrem.
- Babka jest dość słodka w smaku, więc jeśli ktoś nie lubi słodkich ciast może zmniejszyć ilość cukru.
Źródło przepisu: Wielkie Żarcie.
Przyznaję, że polewa wygląda bardzo kusząco. Aż chce się spróbować!
OdpowiedzUsuńWygląda wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuń