Delikatnie soczyste, kruche plastry schabu.
Wypełnione suszonymi śliwkami i morelami.
Pachnące czosnkiem i majerankiem.
Oblepione rozpuszonym miodem.
Idealne na ciepło i do kanapek!
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości;
- 10 suszonych śliwek bez pestek;
- 10 suszonych moreli bez pestek;
- 2 średnie marchewki;
- 4 szalotki;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżki oleju;
- 2 łyżki płynnego miodu;
- Majeranek;
- Sól;
- Pieprz.
- Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błon, naciąć po środku ostrym nożem. Nóż przekręcić, aby otwór w schabie się powiększył.
- Schab faszerować na zmianę pojedyńczymi śliwkami i morelami (najpierw jedna śliwka, następnie jedna morela, jedna śliwka, itd.).
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Marchewki obrać, pokroić na 2 czy 3 części.
- Szalotki obrać.
- Nadziany schab natrzeć przeciśniętym czosnkiem, posypać majerankiem, solą i pieprzem.
- Tak przygotowany schab obsmażyć krótko z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju.
- Obsmażony schab włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą. Obok schabu położyć kawałki marchewek i szalotki.
- Schab wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 2 lub 3 półka - u mnie naczynie żaroodporne z pokrywką nie zmieściło się na 3 półce) i zapiekać przez 50 minut.
- Po tym czasie zdjąć pokrywkę, schab oblać miodem i zapiekać bez przykrycia w temperaturze 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez kolejne 15 minut.
- Schab podawać na ciepło lub na zimno do kanapek.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Obsmażenie schabu na patelni sprawia, że w mięsie zamykają się soki i schab jest bardziej soczysty.
- Z dodatku marchewki i szalotek można zrezygnować.
- Szalotki można zastąpić małymi, białymi cebulami.
Źródło przepisu: Pyszna Wielkanoc Tvn Style.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz