Kruchy, sezamowy spód.
Podsmażona, kolorowa papryka.
Słupki paprykowego chorizo.
A całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie.
Pychota!
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej;
- 4 łyżki sezamu;
- 150 g zimnej margaryny;
- 1 łyżeczka soli;
- 1/3 szklanki zimnej wody.
Nadzienie:
- 1 duża, czerwona papryka;
- 1 duża, żółta papryka;
- 100 g kiełbasy chorizo;
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 2 jaja;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich;
- 1 łyżka oleju;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Sezam uprażyć na złoto na suchej (tj. bez dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić.
- Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.
- Chorizo pokroić w cienkie słupki o długości około 3 - 4 cm.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Z mąki, uprażonego sezamu, zimnej, posiekanej nożem margaryny, soli i zimnej wody zagnieść szybko ciasto (ja wrzucam wszystkie składniki do misy od robota kuchennego i zagniatam ciasto mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).
- Zagniecione ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, wyłożyć nim dokładnie formę do tart, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 60 minut.
- Po upływie tego czasu ciasto wyjąć z lodówki i ponakłuwać jego dno widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać groch/fasolę jako obciążenie (ja na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę, żeby nie marnować grochu czy fasoli).
- Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 mniut.
- W międzyczasie przygotować nadzienie. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić paski papryki i chwilę podsmażać (około 3 - 4 minut). Następnie dodać paski chorizo i przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem podsmażyć. Lekko wystudzić.
- Przygotować sos. Do miseczki wbić jaja, dodać śmietanę, podsmażoną, lekko wystudzoną paprykę z chorizo i czosnkiem, słodką paprykę w proszku, zioła prowansalskie i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
- Na podpieczony spód wylać sos z papryką i chorizo i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 - 40 minut, aż masa się zapiecze i lekko zgęstnieje.
- Po upieczeniu quiche odstawić na około 5 minut do lekkiego wystudzenia i związania się masy.
SMACZNEGO!
- Kiełbasę chorizo można zastąpić węgierską kiełbasą paprykową lub inną dobrej jakości kiełbasą ( w tym ostatnim przypadku można dodać do usmażonej kiełbasy i papryki dodatkową łyżeczkę słodkiej lub ostrej papryki w proszku).
- Szklanka = 250 ml.
- Olej można zastąpić oliwą, a margarynę masłem.
- Można użyć dowolnego koloru papryk.
- Miłośnicy ostrych potraw mogą dodać papryczkę chili do nadzienia.
- Ciasto dość dobrze się wałkuje.
- Obciążenie ciasta grochem/fasolą ma na celu zapewnienie odpowiedniego kształtu ciasta podczas pieczenia. Ja na papier do pieczenia kładę pustą tortownicę, żeby nie marnować grochu czy fasoli).
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz