Plasterki pieczarek zanurzone w kremowym, sojowo - pomidorowym sosie.
Rumiane talarki z ziemniaków. I świeża zielona pietruszka.
Pyszny dodatek do obiadu lub aromatyczne, samodzielne danie!
Zapraszam!
Składniki:
- 500 g pieczarek;
- 4 średnie ziemniaki;
- 2 białe cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżka musztardy;
- 3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego;
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku;
- 1 łyżka oleju;
- 1/4 pęczka natki pietruszki;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki gotować w mundurkach, w lekko posolonej wodzie, aż będą na wpół miękkie. Odcedzić. Lekko wystudzić.
- Lekko wystudzone ziemniaki pokroić w grube plastry.
- Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry.
- Cebule obrać, posiekać w drobną kostkę.
- Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.
- Natkę pietruszki umyć, osuszyć i drobno posiekać.
- Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażać przez około 3 minuty.
- Następnie dodać przeciśnięty czosnek i podsmażać razem przez kolejne 2 minuty.
- Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pokrojone pieczarki i podsmażać na małym ogniu, aż puszczą sok.
- Gdy pieczarki puszczą sok, dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, sos sojowy, słodką paprykę w proszku oraz przyprawić solą i pieprzem.
- Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać.
- Tak przygotowane pieczarki przełożyć do naczynia żaroodpornego a na wierzch położyć pokrojone w grube plastry ziemniaki.
- Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekać przez około 30 minut, aż ziemniaki się przyrumienią.
- Zapieczone danie posypać drobno posiekaną natkę pietruszki i podawać ciepłe.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ja nie obieram pieczarek, jedynie dobrze je myję pod bieżącą wodą.
- Słodką paprykę można zastąpić ostrą lub chili.
- Danie idealnie się sprawdza jako samodzielny posiłek oraz jako dodatek do dania głównego.
Źródło przepisu: Przyślij przepis.
Świetny pomysł, cały obiad w jednej brytfannie i co najważniejsze jest pieczarka ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń