wtorek, 1 kwietnia 2014

Makaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem

Makaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem...
Sprężysty makaron oblepiony kawałkami tuńczyka.
Mocno zielony brokuł i chrupiące ziarna słonecznika.
Całość w śmietanowym sosie.
Pycha!

Składniki:
  1. 250 g makaronu (u mnie sprężynki);
  2. 1 średni brokuł (o wadze około 500 g);
  3. Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto po odsączeniu 130 g);
  4. 1 cebula;
  5. 50 g łuskanych ziaren słonecznika,
  6. 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
  7. 2 ząbki czosnku;
  8. Sól;
  9. Pieprz.
























Sposób przygotowania:
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Podzielić na różyczki.
  3. Słonecznik uprażyć na złoty kolor na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni.
  4. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
  5. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  6. Na patelni rozgrzać olej z puszki z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.
  7. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać tuńczyka, wymieszać. Całość podsmażać przez około 5 - 8 minut.
  8. Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
  9. Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodać ugotowane różyczki brokuła, uprażony słonecznik oraz sos śmietanowy z tuńczykiem. Dokładnie wymieszać. Podawać zaraz po ugotowaniu.
SMACZNEGO!


 Uwagi do przepisu:
  1. Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.
  2. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
  3. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.
  4. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
  5. Do potrawy można użyć zarówno świeże, jak i mrożone różyczki brokuła (opakowanie o wadze około 450 - 500 g). Brokuł można także zastąpić kalafiorem.
  6. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka itp.

1 komentarz :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... >