Sprężysty makaron oblepiony kawałkami tuńczyka.
Mocno zielony brokuł i chrupiące ziarna słonecznika.
Całość w śmietanowym sosie.
Pycha!
Składniki:
- 250 g makaronu (u mnie sprężynki);
- 1 średni brokuł (o wadze około 500 g);
- Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju (waga netto po odsączeniu 130 g);
- 1 cebula;
- 50 g łuskanych ziaren słonecznika,
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;
- 2 ząbki czosnku;
- Sól;
- Pieprz.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
- Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Podzielić na różyczki.
- Słonecznik uprażyć na złoty kolor na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patelni.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać olej z puszki z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.
- Do zeszklonej cebuli z czosnkiem dodać tuńczyka, wymieszać. Całość podsmażać przez około 5 - 8 minut.
- Dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodać ugotowane różyczki brokuła, uprażony słonecznik oraz sos śmietanowy z tuńczykiem. Dokładnie wymieszać. Podawać zaraz po ugotowaniu.
SMACZNEGO!
Uwagi do przepisu:
- Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.
- Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.
- Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.
- Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.
- Do potrawy można użyć zarówno świeże, jak i mrożone różyczki brokuła (opakowanie o wadze około 450 - 500 g). Brokuł można także zastąpić kalafiorem.
- Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka itp.
Jakie to było pyszne <3 mniam ! Zrobione na dzisiejszy obiad
OdpowiedzUsuń